Skip to content

Wisselen van baan tijdens corona

Veel medewerkers hebben het zwaar gehad de afgelopen tijd. Vaak hebben ze meer verantwoordelijkheden gekregen, meer uren gewerkt en is het thuiswerken een enorme verandering. Dit leidt tot nieuwe inzichten voor medewerkers en daarom is het een mooie gelegenheid om je carrière onder de loep te nemen. Zit je nog wel op het juiste pad? Biedt jouw baan genoeg voldoening? En wordt je nog wel uitgedaagd?

Steeds meer medewerkers overwegen een switch, omdat zij zich beter bewust zijn van hun skills en hun waarden. Daarnaast zijn in veel branches werkzaamheden veranderd of komen te vervallen, waardoor medewerkers willen wisselen van baan. Zo verliezen horecamedewerkers het nauwe contact met de klanten. Nu zijn zij (indien hun werkgever is overgeschakeld naar afhalen/bezorgen) voornamelijk bezig met het inpakken en rondbrengen van bestellingen. Uiteindelijk is dit niet de reden waarom de meeste horecatijgers voor deze branche hebben gekozen.

Dan nog de mensen die thuis zitten, doordat zij hun werk niet mogen uitvoeren wegens de maatregelen. Het is niet gek dat zij overwegen om te kiezen voor een andere baan, waar ze wel weer aan de slag kunnen.  

Switchen van baan of werkgever?

Je kunt dus toe zijn aan een andere baan, ofwel een carrièreswitch. Het kan ook zo zijn dat jij jouw baan en werkzaamheden nog wel leuk vindt, maar dat het tijd is om van werkgever te wisselen. Dit kan te maken hebben met bedrijfscultuur, collega’s, leidinggevenden, doorgroeimogelijkheden, salaris en zo zijn er nog tal van redenen te noemen. In dit geval ga je dus (ongeveer) hetzelfde werk doen, alleen dan bij een andere werkgever.

Let op verschillende punten

Overweeg jij van baan te wisselen? Let op verschillende punten. Belangrijk is om te letten op bijvoorbeeld werkzaamheden, werkrelaties, werksfeer, doorgroeimogelijkheden of normen en waarden van het bedrijf.

Start met het kijken naar jouw werkzaamheden. Vindt jij de taken waar je dagelijks mee bezig bent nog wel echt leuk om te doen? Of kom je er nu je thuis werkt achter dat vooral de sfeer op jouw werk de baan zo leuk maakte en er inhoudelijk dus wat ontbreekt?

Daarnaast is ook de relatie met jouw collega’s en eventueel leidinggevenden belangrijk Ervaar jij deze relatie nu je op afstand werkt nog steeds als prettig of heb je het gevoel dat deze relatie verminderd is? Daarnaast kan het ook voorkomen dat jouw relatie met je collega’s niet fijn was en je juist rust ervaart nu je thuis werkt. Misschien is dit ook wel een reden om na te denken over een andere baan, want er komt (hopelijk) een moment dat je jouw collega’s weer fysiek gaat zien.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Bij veel werkgevers lijken de doorgroeimogelijkheden beperkt door het coronavirus. Die volgende stap die jou belooft was, wordt nu niet doorgevoerd in verband met de onzekere tijden waarin we leven. Kijk verder, want de kans bestaat dat jij die volgende stap wel kan zetten, maar dan bij een andere werkgever. Er zijn namelijk nog steeds veel bedrijven die hard op zoek zijn naar gekwalificeerd talent.

Ieder bedrijf handelt op een andere manier tijdens een crisisperiode, zo ook tijdens corona. Kijk goed of de manier waarop jouw huidige werkgever handelt, past bij jouw normen en waarden.

Ben jij toe aan de volgende stap? Ik help je hier graag bij.

Larissa Krouwer

P.s. ben je op zoek naar vacatures in het Westland? Werving- en selectiebureau Iezie Werkt heeft genoeg vacatures open staan in de buurt!