Vanwege de personeelsschaarste op de arbeidsmarkt, stijgt de werkdruk van medewerkers bij bedrijven. Een hoge werkdruk kan ervoor zorgen dat medewerkers tegen een burn-out aanlopen of gedemotiveerd worden van het werk. Medewerkers beleven dan geen plezier meer in hun werk en dat wil je voorkomen.
Hoe ontstaat een hoge werkdruk?
Een te hoge werkdruk kan ontstaan doordat er meer taken bijkomen dan iemand aankan. Het kan ook zijn dat er te weinig tijd wordt gegeven voor een opdracht of dat de taken niet aansluiten bij de kennis en ervaring. Werkdruk kan ook ontstaan doordat het een langere tijd erg hectisch is op het werk.
De meeste mensen ervaren wel eens werkdruk, maar het is belangrijk dat dit niet te vaak gebeurt. Werkdruk kan namelijk leiden tot werkstress, wat zich kan gaan uiten in gezondheidsklachten. Hierbij kan je denken aan (over)vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, nek- of rugklachten en somberheid. Op de lange termijn kan het ook leiden tot hart- en vaatziekten.
Hoe kan je werkdruk verminderen?
- Mogen (mee)beslissen over werkinhoud en de manier waarop het werk wordt uitgevoerd;
- Meer mogelijkheden om eigen tijd in te delen. Denk aan de volgorde van taken uitvoeren of momenten waarop er pauze of verlof kan worden genomen;
- Minder taken of meer collega’s;
- Steun van collega’s en leidinggevenden bij de uitvoering van het werk.
Wanneer er een hoge mate van werkdruk wordt ervaren, functioneren medewerkers minder goed. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken.
Blijf op de hoogte!
Op zoek naar een job? Ontvang onze wekelijkse updates.