Wat is het verschil tussen een klein of groot bedrijf? Er zijn bedrijven met verschillende groottes qua aantal personeelsleden. Niet iedereen voelt zich prettig in een klein bedrijf, maar ook zeker niet iedereen voelt zich prettig in een groot bedrijf. Wat zijn nou de grootste verschillen tussen een klein en groot bedrijf?

Bij een klein bedrijf zal de communicatie over het algemeen makkelijker gaan. Vaak is er intern een vlotte communicatie, wat leidt tot sneller schakelen. Bij grote bedrijven kan de communicatie langzaam gaan. Je moet bijvoorbeeld eerst wachten op collega 1 en daarnaast nog op collega 2. Je moet dan veel meer rekening houden met meerdere collega’s. Qua werksfeer is het bij kleinere bedrijven vaak informeler dan bij grote bedrijven. In grote bedrijven komt vaker hiërarchie voor wat de sfeer wat formeler kan maken.

Wanneer je kijkt naar de secundaire arbeidsvoorwaarden is de kans groter dat die beter zijn bij een groot bedrijf. Het bedrijf is groter en kan dan vaak meer bieden aan het personeel. Zo zijn de pensioenvoorziening, verlofregelingen en opleidingsmogelijkheden vaak beter geregeld bij een groter bedrijf. Leuke extra’s zoals sportmogelijkheden, fiets/auto plan en gratis eten komen vaker voor bij grote bedrijven.

Als je kijkt naar doorgroeimogelijkheden dan zijn er in grote bedrijven vaak meer mogelijkheden. In grote bedrijven zijn meer mensen werkzaam, waardoor er ook sneller posities vrijkomen. Wanneer er collega’s vertrekken of doorschuiven naar andere functies biedt dit kansen voor jou. Het voordeel binnen kleine bedrijven is dat je minder collega’s hebt, dus minder concurrenten.

Het uiten van nieuwe ideeën is over het algemeen makkelijk in kleine bedrijven. Daar is de kans ook groter dat er echt wat mee gedaan wordt. De lijntjes zijn korter, waardoor er sneller geschakeld kan worden. Bij grotere bedrijven moet dit eerst goedgekeurd worden en vaak moeten hier een aantal mensen naar kijken. Dit duurt meestal langer dan het proces in kleinere bedrijven.

Ben jij op zoek naar structuur, stabiliteit en zekerheid? Dan is de kans groot dat een wat groter bedrijf goed bij je past. Voel jij meer bij snelle communicatie, de vrijheid om zelf ideeën te implementeren en snel schakelen? Dan past een kleiner bedrijf waarschijnlijk goed bij je.

Wat spreekt jou aan?

Blijf op de hoogte!

Op zoek naar een job? Ontvang onze wekelijkse updates.

 

Chat openen
1
Meer weten? Chat direct met Ieziewerkt.
Hallo, waarmee kunnen wij je helpen?
Wij gaan uiteraard vertrouwelijk met je informatie om, zie onze privacy policy