Let op bij het tekenen van jouw nieuwe Contract! Wanneer jij een contract tekent bij jouw nieuwe werkgever is het belangrijk dat jij het contract goed doorneemt. Neem elk onderdeel aandachtig door en kijk of het klopt. Hieronder noemen wij een aantal punten waar je extra op moet letten.
Tijdelijke of vaste arbeidsovereenkomt
Vaak biedt een werkgever eerst een tijdelijk contract aan. Meestal is dat een arbeidsovereenkomst voor tussen de 6 maanden en 1 jaar. De werkgever mag daarna nog 2 tijdelijke contracten aanbieden. Na 3 tijdelijke contracten moet de werkgever jou een vast contract aanbieden, wanneer ze verder met jou willen.
Proeftijd
In de arbeidsovereenkomst staat meestal een proeftijd opgenomen. Tijdens deze proeftijd kunnen jij en je werkgever allebei het contract opzeggen zonder gevolgen. Voor de lengte van de proeftijd gelden wettelijke regels. De duur van de proeftijd afhankelijk van de duur van het contract. Kijk dit dus altijd goed na.
Concurrentie- en/of relatiebeding
In de arbeidsovereenkomst kan een concurrentie- en/of relatiebeding staan. Het concurrentiebeding houdt in dat je een bepaalde tijd niet bij een andere werkgever mag werken en/of je geen eigen bedrijf mag starten in dezelfde branche en/of regio. In een relatiebeding staat dat je geen relaties van je werkgever mag meenemen naar een andere werkgever of je eigen bedrijf.
Je werkgever kan naar de rechter stappen als je je niet aan deze afspraken houdt. Is de rechter het eens met je werkgever dan kan de rechter je veroordelen tot het betalen van een bedrag aan je werkgever. Daarom is het belangrijk dat je je arbeidsovereenkomst goed leest voordat je een handtekening zet.
Is er sprake van een cao?
Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst. Werkgevers en de vakbonden maken in de cao afspraken over werk, pensioen, salaris, vakantie enzovoort. Een cao kan gelden voor alle werkgevers in een bedrijfstak (bijvoorbeeld de horeca). Sommige (grote) werkgevers hebben hun eigen cao. In je arbeidsovereenkomst staat vaak een verwijzing naar de cao. Is er geen cao? Dan maak je zelf afspraken met je werkgever.
Salaris en vakantiegeld
In de arbeidsovereenkomst staat het salaris. Vaak gaat het om een bedrag per maand of per 4 weken. Soms zie je ook een bedrag per uur of week. Kijk ook of je recht hebt op extra salaris, bijvoorbeeld op feestdagen of bij overwerk. In je contract staat ook je recht op vakantiegeld, een eindejaarsuitkering of een bonus vermeld.
Salarisverhoging
De overheid heeft geen regels vastgelegd over een jaarlijkse verhoging van je salaris. Val je onder een cao? Dan worden daarin afspraken gemaakt over de loonsverhoging. Als je geen cao hebt, moet je zelf met je werkgever onderhandelen over een salarisverhoging.
Vergoeding van reiskosten
Als je naar je werkplek moet reizen, kun je vragen of je werkgever de reiskosten wil betalen. Je werkgever kan een vast bedrag per dag of een bedrag per gereisde kilometer vergoeden. Tot €0,19 per kilometer betaal je geen belasting over de vergoeding. Krijg je meer? Dan telt dat mee als loon. Daarover betaal je dan belasting. Reis je met het openbaar vervoer? Dan kan je werkgever de werkelijke kosten vergoeden of een bedrag van €0,19 per kilometer. Er geldt een speciale regeling als je met een collega carpoolt.
Leaseauto van je werkgever
Bij sommige banen krijg je een leaseauto. Bedenk vooraf of je die auto ook in je vrije tijd gaat gebruiken. Doe je dat wel? Dan krijg je te maken met bijtelling voor privégebruik. Er wordt dan een bedrag bij je inkomen opgeteld, waarover je belasting betaald. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de nieuwwaarde van je auto en de hoogte van je inkomen. Wanneer jij een elektrische auto hebt gelden er ook weer andere regels. Je betaalt geen bijtelling als je alle gereden kilometers noteert en kunt laten zien dat je de auto op jaarbasis minder dan 500 kilometer voor privé-ritjes gebruikt.
De loonheffingskorting
De loonheffingskorting is een korting op de belasting die je moet betalen over je inkomen. Voor je begint met werken krijg je van je werkgever een formulier waarin je moet aangeven of je gebruik wilt maken van de loonheffingskorting. Vaak is het goed om dat wel te doen. Heb je meerdere werkgevers naast elkaar? Dan kun je het beste de loonheffingskorting door 1 werkgever laten toepassen, dan wel bij de werkgever waar jij het meeste salaris ontvangt. Geef aan je andere werkgevers door dat je geen korting wilt. Zo voorkom je dat je later geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst als je aangifte inkomstenbelasting doet.
Heb jij nog vragen over de bovenstaande of eventueel andere onderwerpen in een contract? Laat het ons weten en wij helpen je hierbij.
Blijf op de hoogte!
Op zoek naar een job? Ontvang onze wekelijkse updates.